După faptă și răsplată
Întotdeauna discursul naționalist va avea succes atâta vreme cât premizele societații în care se propagă acesta, sunt sărăcia, lipsa de educație, de cultură și în general stabilirea volens-nolens a unei ștachete precare în așteptări, în dorințe și rezultate. Omul est-european și oriental-mijlociu este predispus către un astfel de statut pentru că, primul provine dintr-o experiență social-politică ratată, dintr-o tipologie de societate avortată, iar celălalt este produsul unor mutații istorice profunde, legate de colonialism, de lipsa unor formațiuni statale credibile și sănătoase, ori din contră, a unor state profund dictatoriale, în care, foarte interesant, omul, material vorbind, o putea duce chiar bine. Pentru omul occidental, cel care aparține civilizatiei atlantice, (civilizație din care, oricat ne-am stradui, nu facem parte decât in mică masură, atat geografic dar mai ales mental)acest tip de zbateri sociale nu s-au întâmplat decât pe alți parametrii, (războaie religioase, de care și ceilalți au avut parte, sau lupte intestine legate de organizarea statală sau de stabilirea unor ierarhii)iar ei au avut timp ca sa zic așa să se dezvolte, să construiască civilizație, cultură și mai ales să își educe propriile popoare, au avut timp vreme de mai multe secole să primenească mentalul colectiv și să-l conducă spre forma actuala a societaților occidentale de astazi, toate acestea însă bazate pe exploatarea resurselor de tot felul din lumile stăpânite, America latină, Africa, o buna parte din Asia. Fără sărăcirea unora nu există îmbogațirea altora. Iar cei sărăciți au fost, sunt și vor fi întotdeauna lipsiți de educație, civilitate și evident de mental colectiv, iar roata istoriei prin volutele sale îi revarsă individual sau colectiv pe aceștia către ceilalți. E exact ca un joc multi-secular potrivit căruia după faptă există și rasplată. Iar dacă faptele menționate mai sus au durat 2-3 sau 400 de ani, acum asistăm la tot felul de răsplăți. Migrații masive dinspre sud spre nord sau dinspre est spre vest, de focare de violență și dezordine socială, de mentalitate anti-occidentală și anti-democratică sau, evident, de manifestări naționaliste, extremiste sau secesioniste. Teama este premiza separării. Lipsa de încredere în capacitățile reale de securitate de orice fel generează marunțirea și diluarea unor organizari sociale sau a unor mentalități colective. În fața insecuritații materiale, spirituale, psihologice natura umană renunță în primul rând la ceea ce pricepe mai puțin și anume la solidaritate, la toleranță sau spirit civic. Unii se separă pentru că au impresia că îi hrănesc pe ceilalți. Alții se separă pentru că se simt umiliți în propria țară, zonă, de o majoritate discreționară, necivilizată și precară moral. În fine, cei mai mulți sunt speriați de globalizare, de mondializare. Să ne înțelegem corect. După parerea mea mondializarea este singura soluție pentru:
- reducerea la minimum posibil a decalajelor între bogați și săraci, iar apoi a dispariției totale a banilor
- reducerea manifestărilor discriminatorii, de orice fel, până la eradicarea lor completă
- desființarea granițelor până la eliminarea statelor naționale prin emanciparea regiunilor și a unui stat federal planetar
- reducerea influenței bisericilor de orice fel asupra diverselor colectivitați, tolerarea oricărei confesiuni și interzicerea promovării urii inter-confesionale.
- promovarea stiințelor așa-zis oculte în sistemul educațional
- promovarea educației și sănătații de calitate pentru toți
- asigurarea prin lege a unui nivel minim de trai oricărei persoane indiferent de contribuția ei in societate
- existența unei singure limbi oficiale pe toată planeta
- automatizarea tuturor muncilor grele
- promovarea libertații individuale ca exponent fundamental al tuturor legilor umane
Teoretic prin mondializare aceste deziderate se doresc atinse și probabil multe altele. Oamenii însă nu sunt familiarizați cu aceste idei și mai ales cu modul lor de aplicare și atunci resping mondializarea, pentru că mulți, mult prea mulți după parerea mea au ales să creadă tot felul de bazaconii. Guverne planetare din umbră, multinaționale care conduc discreționar etc. Toate acestea doar în răul populației. Sau în ideea vreunui experiment și el în nici un caz unul folositor.
Așadar putem spune ca în acest moment trăim într-o lume globalizare vs. naționalism și din păcate în detrimentul evoluției mai rapide a rasei umane naționalismul, fărămițarea, ura inter-etnică, inter-confesională, de orientări sexuale, politice etc. este preponderentă ceea ce ne arată ca omenirea, omul actual nu e pregătit încă sa sară la o altă treaptă de evoluție.
Comentarii
Trimiteți un comentariu